2010. június 10., csütörtök

RC Kecskemét "Egy csepp jövő" projekt


A projekt célja minél több civil szervezetet mozgósítani a "Homokhátság" vízbázisának megóvása érdekében.
Külföldi és hazai szakértők részvételével olyan megoldási kulcsokat szeretnénk átadni a lakosságnak és az érintett településen tevékenykedő civil szervezeteknek, hogy hosszútávon fenntartható legyen az egészséges ivóvíz biztosítása.

INDOKOLTSÁGA

A civilek összefogása óriási erőforrásokat mozgathat meg az egész világon. Kezdjük felismerni, hogy tőlünk eltérő társadalmi berendezkedésű országokban másképp fejlődnek a civil szervezetek, tapasztaltabbak, több lehetőséggel, mozgástérrel rendelkeznek. Van olyan terület azonban, ahol mi járunk előrébb. Ha tehetünk valamit ennek a felismerésnek az érdekében, ráadásul megmozgathatunk más országokból érkező erőforrásokat, és szellemi tőkét a fejlődésünk és szakmai továbblépésünk érdekében, akkor azt meg kell tennünk.

A civil társadalom erősítésének, illetve a civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának érdekében szervezetünk több külföldi civil szervezettel veszi fel a kapcsolatot egy közös konferencia megszervezése érdekében (a Víz világnapja környékén). A konferenciát ezután évente meg kívánjuk rendezni, minden évben egy-egy aktuális, a társadalmat, illetve szűkebb környezetünket leginkább foglalkoztató, közhasznú témakörben. Ebben az évben a konferencia témája a nagyvárosokat körülvevő kistelepülések ivóvízellátásának a kérdése,különös hangsúlyt fektetve a „Homokhátság” vízbázisának megóvására.

A konferencia előkészítéseként a környező településeken falunapokon veszünk részt, ahol felmérjük a kistelepülés igényét a konferencia témájában, és a helyi civil szervezeteket felkészítjük a külföldi civil szervezetek fogadására.

Az együttműködés által nő a térségi civil szervezetek társadalmi szerepvállalása, illetve nemzetközi példák által tapasztalatokat szerezhetnek. A konferencia során felhívjuk a külföldi civil szervezetek figyelmét olyan problémákra, amelynek megoldásához esetleg ők is tudnak szakmai, vagy anyagi segítséget nyújtani.

MILYEN IGÉNYEKET TÁMASZT A LAKOSSÁG A CIVIL SZERVEZETEKKEL SZEMBEN ?

A közvéleménykutatások adatait megvizsgálva a tavalyi évhez képest az emberek egyre inkább a környezetszennyező vállalatokkal szembeni határozott fellépést, az egyre szélesebb körű tájékoztatást és felvilágosítást várják el, továbbá azt, hogy képviseljék a megújuló energiaforrások támogatásának ügyét a hazai társadalmi életben. Érdekes jelenség azonban az, hogy az országos kampánykörutak és az aláírásgyűjtés tetszési indexe csökkent az elmúlt egy évben, holott a civileknek ez az egyik meghatározó eszközük arra, hogy elérjék a korábban igényként támasztott célokat. Mintha azt mondaná a lakosság, hogy a zöld szervezetek oldják meg a problémát, de nekünk ne kelljen tenni, ezért semmit. Pedig a civil szervezeteknek és a lakosságnak kölcsönösen szüksége van a folyamatos kapcsolattartásra és a társadalmi hálózat kialakítására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése